Simon Koopman

Zelf icoonplanken maken/voorbeelden

icoonplanken maken

Katoen
Gebruik de ongebleekte waar je nog enigszins door heen kan kijken.       Is  voor een betere hechting tussen de lagen onderling. Op de markt makkelijk te scoren
Diverse regelbare warmhoud plaatjes voor lijm en krijtlijm alleen af te halen, vanaf 10,00
Dierlijke lijmen
x
x
x
beenderlijm 250 gram 8,=
beenderlijm 150 gram 6,=
x
x
Krijt (dubbel gewassen)
krijt 1 kilo 6,00
krijt 2 kilo 11,00
krijt 3 kilo 15,00
Herstelkrijt (kant en klare) pasta voor reliëf in het aureool en voor het repareren van kleine beschadigen aan de krijtlaag) 40 ml 3,00
Schuurpapier
korrel 180 ( fijn ) per vel 1,00
korrel 240 ( fijn ) per vel 1,00
korrel 600 ( extra fijn) per vel 1,00
korrel 1000 (nog fijner) per vel 1,00
korrel 1200 (nog fijner) per vel 1,00
korrel 1500 en zelfs 2000 per vel 1,00

Verwerkwijze dierlijke lijmen

  • zet één deel beenderlijmkorrels één nacht in de week met 2 delen koud kraanwater om te wellen.
  • verwarm de volgende dag de lijm au bain Marie tot 80° Celsius en de lijm is gebruiksklaar. Smeer de plank 1 keer in en laat deze 2 uur drogen. Snij katoen op maat en smeer de plank voor de 2e keer in met beenderlijm en plak direct daarna het doek erop. Smeer wanneer het doek geplakt de 3 e laag beenderlijm op de plank en deze 4 dagen drogen. Het overtollige doek kan met een stanleymes worden weggesneden.
  • overgebleven afgekoelde lijm koel (liefst in de koelkast) bewaren of gebruiken voor de krijtlijm.

Verwerkwijze krijtlijm

Verhouding voor een ideale krijtlijm (levkas) voor het bekrijten van icoonplanken: nodig zijn beenderlijm, huidenlijm, water, krijt, 2 in elkaar passende pannen, spatel om te roeren, brede kwast, regelbaar verwarmtoestel.

  • 1 deel beenderlijm,
  • 1/3 deel huidenlijm
  • 8 delen water
  • Dit één nacht laten wellen. Verwarmen au bain Marie tot 80 graden Celsius en dan 14 delen krijt toevoegen en roeren tot alle krijt is doorgeroerd. Laten afkoelen tot 40 graden en men kan krijten. Ook tijdens het opbrengen continue de krijtlijm langzaam doorroeren. Ook alle lagen, na iedere 30 minuten een laag aanbrengen,  even dun, kruisgewijs en diagonaalsgewijs opbrengen. De laatste lagen met een witte of grijze douchewisser vlak trekken i.v.m. reliëf. Na vier dagen kan men de opgebrachte lagen (droog) schuren met schuurpapier korrel 240 of 280.  Met één fotorolkokertje als maatbeker kan men ongeveer vier icoonplanken prepareren. Met secuur krijten heeft men de minste kans op craquelé. Voor 15 icoonplanken op A4 formaat heeft men 1 kilo krijt nodig.
  • Zoekt u 1 voorbeeld? Uit mijn enorme bestand kleurafbeeldingen en voortekeningen van iconen te verkrijgen. O.a. Leven van Jezus, de Moeder Gods, Aartsengelen, Profeten, Apostelen en evangelisten, Vrouwelijke en mannelijke Heiligen.
  •  verder – pigmenten en kleurstoffen ->