Simon Koopman

Iconen schilderen in Venhuizen

Iconen schilderen

Aanmelden voor de cursussen:    06 2992 6383 of via de mail   simonkoopman@quicknet.nl

De najaars-cursussen 2024    (10 middagen),     starten maandagmiddag 16 september (nog plaatsen vrij) en vrijdagmiddag 20 september  (nog plaatsen vrij)

De voorjaarscursussen 2025 (10 middagen) starten op maandagmiddag 13 januari  (nog  plaatsen vrij) en vrijdagmiddag 17 januari (nog plaatsen vrij).       (U kan evt. op de reservelijst) Aanmelden voor de cursussen:   06 2992 6383 of via de mail.   simonkoopman@quicknet.nl

De kosten van een icoonschildercursus in Venhuizen zijn € 150,= excl. plank en excl. bladgoud.  Icoonplanken in diverse maten en vormen en bladgoud, zijn hier voldoende in voorraad. Diverse maten cursusplanken zijn er vanaf € 20,=.  De benodigde penselen zijn aanwezig en door de cursisten te gebruiken, verder zijn alle pigmenten voor het schrijven van de iconen en gebruik van hulpmaterialen bij de prijs inbegrepen.

Tijdens deze cursus gaat u zelf een icoon schilderen (schrijven) op de oude wijze. De techniek die gehanteerd wordt, is de temperatechniek. Deze techniek is ongeveer 1.500 jaar oud. Vóór de uitvinding van olieverf werd tempera veel gebruikt voor schilderijen en het verluchtigen van manuscripten. Hedendaagse iconen worden traditiegetrouw nog steeds met ei tempera geschreven. De technieken zijn aan oude, strenge voorschriften gebonden, neergelegd in een geheimcode en kunnen niet los gezien worden van de traditie van waaruit de icoon is voortgekomen.

Iconen schilderen is een weg van meditatie en stilte. Een weg, die je zelf gaat van aarde naar hemel, van donker naar licht. Stap voor stap wordt de boeiende wereld van de iconen dichterbij gebracht, door informatie in woord en beeld en vooral door zelf te doen. Het geheim van de iconen schuilt echter niet in het feit dat ze ‘gelijken’ op het afgebeelde, meestal een Bijbelse gebeurtenis of een beeld van een heilige, maar ze doen in de mens het ‘zelf-icoon zijn’ ontwaken, waardoor de kosmische mens geboren wordt.

Voor de degene die voor het eerst een icoon gaan schilderen is er een keuze van ongeveer tien voorbeelden die tijdens de cursus geschilderd kunnen gaan worden. Deze cursisten krijgen extra begeleiding bij het maken van een goede temperaverf en het gebruik daarvan. Voor de gevorderden is er keuze uit ongeveer veertig voorbeelden om te schilderen. U mag ook uw eigen icoonplank, tekening, kleurvoorbeeld en/of onder handen werk meenemen.

De cursisten zullen het volgende gaan doen:

  • Uitleg over een plank prepareren met beenderlijm, ongebleekte katoen en krijtlijm (af en toe een dialezing).
  • Overbrengen van de tekening met zwart carbon.
  • Opbrengen van bladgoudlijm en na 30 minuten opbrengen van het bladgoud.
  • Het maken van de ei-temperaverf.
  • Het maken van de contourverf.
  • Het trekken van contourlijnen.
  • De icoon wordt voor de eerste keer geschilderd met ei-temperaverf waaraan natuurlijke aardepigmenten zijn toegevoegd.
  • Het maken van de carnatie-verf en de verf voor de mantelpartijen.
  • Het lichter maken van de verf door middel van de eenvoudige reflex.
  • Nu wordt de icoon voor de tweede keer geschilderd (in het licht gezet), met natuurlijke hemelpigmenten, pigmenten van boven en op de aarde.

De benodigde penselen en hulpmaterialen zijn aanwezig en te gebruiken, verder zijn alle pigmenten voor het maken van de iconen bij de prijs inbegrepen maar blijven wel in het atelier…..

verder – icoonschilderweek ->